KristofLab

Kristóf Szabó - KristofLab Art Works

Wrong Data Series

Festmény és fotó sorozat

HIGH-LEVEL, Godot Gallery, 2023 Budapest

Wrong Data Fehérvár series, top_OS csop_Ort | Community | Bulding, István Csók Gallery, 2022

Wrong Data Scampia series, Derkó2022, Kunsthalle, 2022

Wrong Data Fehérvár series, top_OS csop_Ort | Community | Bulding, István Csók Gallery, 2022 – photo: Dávid Bíró

Magas szintre érni erőfeszítést igényel, ebből a szempontból az emberi teljesítmény egyik sikertörténete is lehetne, hogy a technológiai haladás az elmúlt fél évszázadban exponenciálisan növekedett. A gazdaság hatványozottan megtöbbszörözte magát, a termelési kapacitásaink az egekbe szöktek. Ezek fényében a társadalom elért egy magas szintet.

Ikarus is magasra szállt. Így múlik el a világ dicsősége?

A lassan melegített vízben a béka megfő, anélkül, hogy menekülne. Elértünk egy anyagi gazdagságot, a nyugati kultúra országainak lakóiként sohasem birtokoltunk még annyi vagyont és tárgyat, mint napjainkban.

A felhőkarcolók meddig nőhetnek a magasba? Mi a végső határ, amikor az erő ellenerővel találkozik és lezuhan?

A büszke bábeli torony összedőlt. Hány emeletet tehetünk még épületeinkre? Meddig nyúlhatnak a felhőkarcolók? Elértük már a ‘High Level’-t?

A sorozat témája ember és környezetének kapcsolata a kapitalizmus tükrében. A városi illetve a természeti közeg harmonikus egybeolvasztása utópisztikusnak hat ebben a közegben. Fennálló rendszerben a határok átlépésé során két végletes következénnyel is számolhatunk. Pozitívan értelmezve: a határok feszegetésével előrejuthatunk, ami fejlődéshez vezethet. Negatívan értelmezve: a határ megsértésével visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatunk el, melyeknek kimenetele bizonytalan.

Wrong Data Scampia series, Miskolc Gallery, 2022

A nápolyi Scampia negyed eredetileg egy modernista, utópisztikus városrésznek készült. A rossz infrastruktúra, a korrupció, és a kivitelezési hibák miatt azonban a szervezett bűnözés melegágyává alakult át. A városnegyed rehabilitációja 2020 óta tart. Egy épület kivételével a blokkokat elbontják, és parkot hoznak létre a negyed területén. A dekonstruktív helyreállítást tovább fokozza, hogy valószínűleg az általam ábrázolt látvány sem létezik már, kiindulópontként ugyanis a Google Mapsről mentett képeket használtam fel.

Ennek a városrésznek az építészetével, valamint félresiklott történetével foglalkozó festményeim az architektúrák realisztikusabb ábrázolásától haladnak az absztrakció felé. A valós eseményeket így egy képi lebontás és a látvány újraértelmezése kíséri, a pixelekre szedés és a glitch használatán keresztül.

Székesfehérvár lakótelepeit a 60-as és 70-es évek folyamán építették. Ennek során szükségszerű volt, hogy számos kisebb épületet, családi házat tüntettek el, amelyek olykor még a második világháború nyomait hordozták magukon. Az építkezések megváltoztatták a város arcát, régi házakkal teli negyedek alakultak át lakóparkokká, de ezzel együtt a traumatizált háborús emlékeket is begyógyították, és lakhatást teremtettek az ott élők számára.

A betontömbök kezdetben a modernizmus és a letisztultság képviselői voltak. Az eltelt több évtized alatt azonban az anyagában elhasználódott és rongálódott épületek, melyek körül jellemzően a zöldövezet is egyre kiterjedtebb lett, egészen megváltozott képet mutatnak. Az egyedi átépítések és felújítások még tovább módosították a kezdeti minimalista koncepciót. Az architektúra egyszerre ugyanaz és egészen más. Az idő múlásával az eredeti vízió és hangulat csak a fennmaradt fényképeken maradt elérhető.

A társadalmilag szükségszerűen bekövetkezett dekonstrukciós folyamat ábrázolásánál így a 70-es évek fotóit veszem kiindulópontnak. A sorozat képein ugyanakkor a modernizmus letisztultsága már csak az emlékezés tárgyaként van jelen. A képi dekonstrukció során ugyanúgy módosul ez az alap, mint a városrész látványa az elmúlt 50 év alatt. Élhetőbb és természetesebb közeg alakult ki napjainkra, ahogy a háborús sebek eltüntetése is előrelépésnek számított egy rendezett városkép létrehozásában.

A festménysorozatot három dekonstruált digitális kép egészíti ki, amelyek a székesfehérvári Palotaváros lakótömbjeit ábrázolják. Kapcsolódva az épített környezetünk folyamatos alakulásának témájához, az ezeken megjelenő épületek olyan képet öltenek magukra, amelyek csak emlékeztetnek jelenlegi, valós kinézetükre.

 

Fájl sérüléskor létrejövő absztrahálódó képeket idézi meg a sorozat. Az épített mesterséges struktúrákra rárakodó hibarétegek az emberi tevékenységre utalnak. A hibás adat valamilyen folyamatban létrejövő tévedés következménye. A környezeti hatások nagyban befolyásolják Földünk állapotát, ezek okozója pedig az ember, aki beavatkozik az ökoszisztémába. Így tekinthetünk az emberre mint hibára.

ERROR – kiállítás a Godot Laborban, 2021

Concrete Questions / Konkrét kérdések – kiállítás a Hegyvidek Galériában, 2020

ERROR kiállítás Wrong Data c. festményei 2020-2021 – reprodukciók: Digitális Képműhely ©2022

ERROR kiállítás Wrong Data c. Fotók 2018-2020 – reprodukciók: Digitális Képműhely ©2022

Before After sorozat 2020 – reprodukciók: Digitális Képműhely ©2022

Február végén az ARCO Madrid vásáron jártam majd amikor vissza utazotam Budapestre rá nem sokkal súlyossá vált a járvány. Ezt követően Madridban élő művész barátom küldött fotókat a kiüresedett városról.

A Covid-19 vírus által létrehozott helyzetből következik az eddig forgalmas terek kiüresedése. A világ leáll az emberek otthon maradnak. Egyfajta hiba keletkezett az életben, a különleges helyzetből adódó üresség. Az emberi tevékenység okozta problémáról van szó. A világjárvány kialakulása életvitelünkből következik, az utazás a globalizáció kereskedelem amely összeköti az egymástól távol eső helyeket. Az emberi tevékenység pedig nem csak az országokat összekötő kapcsolathálózatot hozza létre, hanem bolygónk energiaforrásainak kizsákmányolását eredményezi. A befagyasztott globalizáció következtében a széndiokszid kibocsátás drasztikusan vissza esett, az ember biológia lábnyoma pillanatok alatt csökkent. A kiüresedett terek tanúi a túlhajszolt, energia pazarló életünknek, az ebből eredő hibák csökkenése pedig megmutatja, hogy globálisan kell változtatnunk életvitelünkön, különben az ehez hasonló helyzetek egyre gyakoribbak lesznek.

Mindezek mellet egy másik olvasat is fontos.

Az ember leszűkített cselekvési terévé – kívülről meghatározottan – szinte kizárólagosan a személyes élettere, az otthona (vagy egy kijelölt “otthon”) válik. Tágabb értelemben és elsődlegesen egy adott országhoz, városhoz, településhez láncolódik, majd ezen belül egy lakás, ház belső teréhez. Az adott térbe való bezártság, a hetekig meghatározó tárgyi környezet hatással van az egyénre. Mozgása korlátozott, térbeli ingerei változatlanok. Az idő diverzitása minden társadalmi szférában jelen van, ez a változatosság pedig nyomást gyakorol a világban elfoglalt helyzetünkre. A kurrens helyzetben a belső változatlanság válik meghatározóvá, miközben saját lakóterünkön, aktuális életterünkön kívül életünket gyökerében megváltoztató, folyamatosan végbemenő világméretű változások dúlnak. A szubjektív időérzékelés megváltozik, az ember szűkült életterében saját szabályokat alkot egyéni fennmaradásához.

festmények 2018-2019-ből