KristofLab

Kristóf Szabó - KristofLab Art Works

Constructed Time – 2017

Helyspecifikus installáció (szitanyomat és rajz vászon, video feedback)

Az idő egy mesterségesen irányított jelenség, modernkori hozzáállásunk homlokegyenest más például a 17. századi Európához képest. Dijonban 1641-ben még napórákhoz szinkronizálták a toronyórákat. Nem a percek pontos múlásának mutatása volt a cél, sokkal inkább egy szimbólum, amely az Isten által teremtett világmindenségre utalt. A címben szereplő „Constructed” kifejezés az időre, mint emberi konstrukcióra utal.

Munkám során számos médiumon keresztül alkotok rétegeket a képen. A video feedback alkalmazásával megjelenítem a jelent a statikus vásznon, mintegy kilépve az idő- és térbeli síkból. A projekció két kamerán keresztül közvetített képből keletkezik ellenkező irányban forgatva azokat, ezáltal megjelenik a műben annak közvetlen környezete is, amelyben a néző is részt vesz. A térben és időben elfoglalt helyzetünk felborul. Ezzel a mű és saját magunk mulandóságának párhuzamba állítása volt a célom. Az „épített” műemlékek állandósága csak saját rövidtávú időfelfogásunk szempontjából releváns, viszont a földtörténeti korok tekintetében elvész.

A videón kívűl a fotó dokumentációt is használtam, szitanyomással vittem a vászonra a Corvin áruházról készült képet, úgy hogy megtükröztem és direktben egyedi festészeti nyomatokat helyzetem el benne. Ezáltal meghazudtolva a sokszorosításra használt grafika és fotó szerepét, amelyet keletkezésük idejében egy mű, történés vagy arckép reprodukciójára használtak, egy-egy pillanat időtlenné tételének fő eszközeként.

Az installáció két hasonló alkotásból áll össze, a fentiekben taglalt video feedbackkel ellentétében egy statikus zaj vetül a kép párjára. Egy líraibb és finomabb megfogalmazást jelenítve meg, mint egy ellenpont, a térben és időben elfoglalt helyzetünk kimozdítása érdekében.

MÜSZI, Riders on the Mall / ROM /

MAMÜ Galéria, Tér-Képek kiállítás

Constructed Time, szitanyomat, olaj vászon, 130×140 cm, 2017

Munka közben