KristofLab

Kristóf Szabó - KristofLab Art Works

Pseudo Place – 2016

Installáció, (olaj vászon, aranyozás, video mapping)

Munkám kiindulópontjaként véletlenszerűen kiválasztottam Budapest belvárosának négy pontját, amely egy négyszöget alkot. Majd a Google Street view-n keresztül megkerestem az adott koordinátákat, és lementettem a környező épületek ég felé meredő homlokzatait. A Nap felé tekintő nézőpontot személytelen, szokatlan látványnak tartom.

A négy vászonra arany köröket festettem, amelyek utalnak a Nap transzcendens értelmezésére, ugyanakkor ezen „napkorongok” rajzolják ki a négyszöget. A város kiválasztott helyszínein videofelvételeket készítettem. Ezután megnöveltem a négyszöget, hogy a végpontok Európa térségében (vagy ahhoz közel) helyezkedjenek el. A Panoramio-n keresztül megkerestem az adott pontokhoz eső legközelebbi fotókat, majd ezeket is hozzáadtam installációmhoz, végül zajzenét írtam hozzá.

Munkám a tér viszonylagosságára utal. Nem mindegy, hogy az ember hova születik és hol tartózkodik, de a viszonyok megváltoztatásával környezetünk is merőben átalakul. A pontok elhelyezkedése ugyanakkor utal társadalmi és országhatárokon átívelő problémáinkra.